Obecnie, bardzo dużą wagę przykładamy nie tylko do kwestii estetyki, dobrego stylu, nowoczesnego designu, mody, piękna, ale także do – natury. Okazuje się, że coraz częściej powracamy do korzeni, do tego, co było. Doskonale da się to zauważyć np. we współczesnej kuchni, w której znacznie śmielej sadzimy i pielęgnujemy nie tylko kwiaty, ale również zioła. Stworzenie domowego ogrodu na parapecie nie wymaga ogromnego wysiłku, a stanowi niesamowicie efektowny element kuchennego wystroju. Poza tym, ogromnymi atutami są również: unoszący się w powietrzu zapach oraz możliwość zdrowego i w pełni naturalnego przyprawiania potraw.
Jakie zioła najlepiej sadzić w kuchni?
Tworząc kuchenny ogród, warto wziąć pod uwagę kilka ość istotnych faktów. Przede wszystkim, nie wszystkie zioła są w stanie urosnąć i przetrwać w domowych warunkach. Te, na które śmiało możemy się zdecydować, to: tymianek, lubczyk, oregano, estragon, mięta, rozmaryn, bazylia oraz melisa. Wówczas, możemy być niemal pewni, że przy odpowiedniej pielęgnacji – uzyskamy zaskakująco spektakularny i w pełni satysfakcjonujący efekt.
Zioła w kuchni – jak dbać?
Co ciekawe, hodowanie ziół w doniczkach, wcale nie wymaga od nas dużego wkładu pracy – wręcz przeciwnie. Najważniejszą kwestią pozostaje ich codzienne podlewanie – rano i wieczorem. Należy robić to ostrożnie, przy użyciu malej ilości wody, by ziemia stale była wilgotna (unikając zbytniego nawodnienia i jednocześnie nadmiernej suchości). Co kilka dni warto również delikatnie spryskać liście wodą. Oczywiście, jeśli chodzi o zioła w doniczkach, to powinny być one pozostawione w miejscu nasłonecznionym, naświetlonym.
Zioła w kuchni – jaki kolor doniczki wybrać?
Współczesne trendy designerskie skłaniają się raczej ku minimalizmowi i klasyce. Oznacza to, że bez względu na kolorystykę oraz styl, w jakim zostało utrzymane pomieszczenie kuchenne – warto decydować się na uniwersalne, funkcjonalne dodatki. Szarości, biel, czerń, beże, a także szkło – to zdecydowany strzał w 10! Zwłaszcza, gdy na doniczce umieścimy nalepkę, na której np. kredą napiszemy nazwę hodowanego w niej zioła. To ciekawe, a jednocześnie zaskakująco urocze rozwiązanie. Z pewnością, tego rodzaju elementy – dodadzą kuchni niesamowitego charakteru, wyglądu, blasku.
Pamiętajcie, aby dołączyć do naszej społeczności na FB!