Owoce, to produkty żywieniowe, bez których nie wyobrażamy sobie codziennego funkcjonowania. Bez względu na wiek, płeć, a także indywidualne preferencje, czy gusta – owoce – były, są i będą nieodłącznymi elementami wyposażenia w naszych kuchniach. Możliwości ich zastosowania, jak też sposobów przygotowywania, czy obróbki – jest naprawdę wiele. Nie mniej, należy mieć na uwadze fakt, że produkty niewłaściwie przechowywane i nienależycie zabezpieczone – psują się, gniją, pleśnieją i wtedy są dla nas wyjątkowo niekorzystne, niezdrowe. W jaki sposób dobrze przechowywać poszczególne owoce? Jak je zabezpieczyć? Co wpływa na ich świeżość, dojrzałość oraz … smak? Przekonajmy się!
Jak przechwywać owoce, by długo były świeże
Owoce, w zależności od rodzaju, wymagają od nas różnych sposobów przechowywania, by zachować świeżość. I tak np. jabłka, trzymane w temperaturze 1-3 stopni Celsjusza są w stanie zachować pełne wartości odżywcze i nienaruszoną strukturę nawet do miesiąca. Z kolei – gruszki – zdecydowanie warto włożyć do lodówki i tam mogą przebywać one od 3 do 5 dni. Natomiast owoce egzotyczne, takie jak: mango, marakuja, ananas, mandarynka, jak również wszystkie cytrusy – możemy trzymać w temperaturze pokojowej do około tygodnia. Owoce delikatne, takie jak: truskawki, maliny, borówki – swoje miejsce powinny znaleźć w niskich temperaturach, w lodówce lub piwnicy (nie dłużej niż 2 dni). Nie ulega jednak wątpliwości, że zdecydowanie lepiej jest kupić mniej i sezonowo, ponieważ wtedy mamy pewność, że owoce są świeże, pełnowartościowe oraz treściwe.
Owoce egzotyczne – to również świetna kuchenna ozdoba!
Mango, banany, cytryna, ananasy – i wiele innych – egzotycznych owoców, przechowywanych w temperaturze pokojowej, spełnia nie tylko rolę spożywczą, smakową, ale również estetyczną. Wnętrze kuchenne, z pewnością, będzie prezentowało się genialnie wówczas, gdy znajdą się w nim kolorowe owocowe dodatki umieszczone na ozdobnych tacach, koszach, półmiskach. Motywy plecione, rustykalne, ale również złoto i srebro – to obecnie niekwestionowany strzał w 10! Kuchenny design, to nie tylko meble, sprzęty, kolory ścian, czy oświetlenie – pamiętajmy również o naturalnych dodatkach!
Jak przygotować owoce przed włożeniem do lodówki?
Zanim umieścimy owoce w lodówce, warto pamiętać o ich dokładnym przygotowaniu. Dzięki temu, zachowają one świeżość, pełnowartościowy skład, jak też nienaganny wygląd. Owoce należy oczyścić ze zbędnych łupin, liści, łodyg i piasku – bez płukania ich. Dodatkowo, bardzo fajnym sposobem na zachowanie ładu i czystości w lodówce są np. plastikowe pojemniki i kieszenie – w których możemy umieścić dobroci. Co ważne, owoce należy dokładnie myć dopiero bezpośrednio przed zjedzeniem.
Weź udział w dyskusji, lub odwiedź nas na Facebook!